Přichází další ze
série postřehů z mého londýnského/anglického života. Jídlo. Nemůžete mluvit o
životě v jiné zemi, aniž byste nezmínili jídlo, že jo. První věc, co
člověka asi napadne, jsou všechny ty negativní přívlastky, které anglická
kuchyně většinou získává. Můj skromný pohled je takový, že fish‘n’chips jsou prostě guilty pleasure a hlavně když si
je dáte v jedné z těch rozkošných anglických hospůdek, je to super.
Stejně tak dost letím na části jejich snídaně – hlavně vajíčka na všechny možné
způsoby a slanina, aaach ta anglická slanina! Ale jinak kuchyně holt není to,
čím je Anglie vyhlášena. Ale jestli si myslíte, že to sami moc dobře vědí, tak
vězte, že někteří z nich to naopak vůbec nevědí. Nejednou jsem zažila
konverzaci s Britem, kde jsem zmínila, že všichni víme, že jejich jídlo
teda nic moc, a dostalo se mi hrozně šokovaného WHAT?
No naštěstí tam není
nouze o jídla jiných původů. Zrovna v Londýně si můžete pochutnat na
typických pokrmech snad z jakékoli země si vymyslíte. To se týká i restaurací/take-away
jídla, i obchodů s potravinami. Samozřejmě české a slovenské byste museli
důkladně vyhledat, ale třeba ty polské jsou na každém rohu a tam člověk taky
často najde povědomé věci. Je to tak, že v různých čtvrtích často
převládají různé etnicity a to má člověk docela vyhráno tam, kde jsou to Indové
/ Pákistánci / Bangladéšané / Turci apod., protože tam bývá obzvlášť hojnost
obchůdků s různým dobrým jídlem. Speciálním úkazem jsou pak chicken shopy, které se nachází plus minus asi všude mimo centrum. A
takový chicken shop, to je jako spojení nebe a pekla. Představte si KFC, akorát
v mnohem větším a křupavějším množství, s mastnějšíma hranolkama. Ono
se to těžko popisuje, ale tahle místa jsou legendou, pojmem, který má jistou
magickou moc. Jsou otevřená dlouho do noci, jsou levná, jsou neotřesitelným
útočištěm chudákovi osamělému/vyhladovělému/zchudlému/z party se vracejícímu/studiem
či kocovinou vyčerpanému studentovi.
Zároveň ony výše
zmíněné národy často provozují večerky vyznačující se přesně stejnými
vlastnostmi, jako u nás ty vietnamské – mají všechno to základní, co
potřebujete k životu, schopnost naskládat na malý prostor ohromné množství
věci, moc dobré ovoce a zeleninu (které jsou v anglických supermarketech
obzvlášť tragické) a otevírací dobu velice přívětivou pro ty, co ponocují či
nevypočítali správně zásoby na večírek. Nazývají se off-licence shopy, což
vychází z toho, že mají licenci na prodej alkoholu, který pak bude
konzumován někde jinde (off the premises, zatímco bary aspol. mají on-licence,
pro prodej alkoholu ke konzumaci na tom místě, on the premises). Stejný typ
off-licence mají logicky i části supermarketů, ale z nějakého důvodu se
prostě tento termín vžil pro tyhle malé obchůdky.
Když jsme u těch
supermarketů, i zde jsem učinila pár postřehů. U pokladen vám jídlo úplně
automaticky prodavači naskládají do igelitek. I když nedávno v tomto
ohledu přišla změna, zákon, který nařizoval za každou takovou tašku účtovat pět
pencí. Bylo vtipné sledovat, jak to pro místní bylo hrozně nezvyklé – ty
obchody o tom s předstihem hrozně moc informovaly a zjevně to pro některé
lidi byla velká věc. Mně to připadá jako krok správným směrem. Protože moje
zkušenost je taková, že jakkoli by člověk byl rád environmentálně uvědomělý,
ten systém byl prostě moc pohodlný na to, abych si nezvykla a nezapomínala na
to, že si vlastně chci nosit vlastní tašku na nákup. Takže jsem jen sledovala,
jak se mi doma hromadí igelitky a tiše se za sebe styděla. A myslím, že
zpoplatnění tomu může pomoci.
Jiná vtipná věc,
co jsem si všimla: když tu jdou lidi na nákup, který určitě nebude obří rodinný
na celý týden, hrozně často si neberou košík a prostě si jenom ty věci naberou
do ruky. I když při tom dost krát to sice není ten týdenní nákup, ale pořád je
toho dost, a tak chodí po prodejně s plnýma rukama a dělají skoro
akrobatické kousky, aby si mohli vzít ještě něco a všechno jim to nepopadalo. Zní
to trošku něco, na čem fakt nezáleží, a je to pravda, jen jsem si toho prostě
všimla, protože jsem byla zvyklá si vždycky automaticky ten košík brát. Přijde
mi, že to tak u nás dělají skoro všichni, člověk se bojí, aby nevypadal, že
chce něco ukrást. Ale nakonec jsem to od nich chytila taky. Jo ještě jeden
postřeh ohledně nákupu jídla, zase z úplně jiného soudku, ale
s pečivem na tom jsou v Anglii taky dost bídně. Tedy do té doby, než
jsem objevila Co-Op řetězec (ze společnosti Co-operative Group, nic společného s naší Jednotou), který to umí, ale ten zase rozhodně není všude. A
taky nejde jenom o čerstvé pečivo, ale obecně při nákupu třeba toastového
chleba jsem se potýkala s tím, že vždycky měly datum spotřeby za den či za
dva. A opravdu většinou o moc dýl nevydržel, až mě to zlákalo opičit se po
svých anglických spolubydlících a skladovat ho v lednici, což, jakkoli
úchylné se nám to může zdát, se jevilo jako účinné řešení.
Jinak když teď
opustím nakupování potravin a přejdu k nakupování hotového jídla, zdá se
mi, že pokud člověk je asi taková hospodyňka jako já (takže žádná), má dost víc
možností než u nás. Vedle klasiky McDonaldu a KFC je tu mnoho jiných,
zdravějších fast foodů, s normálnějším jídlem jako různé sandwiche, saláty,
polévky aspol. Nebo třeba sushi, to je zde za poměrně přátelskou cenu. Nebo pak
samozřejmě mnohá jiná etnická jídla, jak jsem zmiňovala na začátku. S tím
se váže taky poznatek, že Angličani nejčastěji obědvají právě studenou kuchyni,
takové ty naše pracovní obědy v restauraci s regulérním jídlem, to se
snad vůbec neděje. A zpozorovala jsem překvapivou věc, že u těchto typů podniků
zjevně není zas takové tabu jíst něco, co máte odjinud. Když třeba jsme šli ve
škole na oběd s více lidma a někdo chtěl něco jiného než ostatní, tak si
to prostě koupil a pak s tím seděl na tom jiném místě. Nebo když jsem
pracovala v Costa Coffee, hrozně často jsem uklízela obaly jídel
z jiných obchodů či viděla, jak si někdo pochutnáva na svačině z domova. Tuším, že
oficiální pravidla pořád jsou, že se to nesmí, ale na rozdíl od nás, kde bych
si nikdy nic takového netroufla pod dojmem pohrůžky smrtí, tady si někteří docela troufají.
10/07/2016
Jé, to je super článek, hrozně mě pobavil ten obrázek se slaninou :D A mně na Londýně (a teď i New Yorku) přijde, co se jídla týče, super hlavně to, jak jsou schopni mít občerstvení a bistra úplně jakéhokoliv typu a hlavně hrozně moc zdravých možností. U nás si člověk na dobrej salát zajde maximálně do Delmartu a možnost koupit si něco malýho na svačinu tu skoro neni, zato Londýn to v tomhle ohledu má fakt vymakaný :) Ale někdo jinej zas určitě ocení i superkřupavý kuře a supermastný hranolky, haha :D Verča
OdpovědětVymazatVerčo! Já ti úplně zapomněla odpovědět a to jsem chtěla říct, že jsi můj vůbec první komentář na blogu ever a jak je to dojemný.. No ale každopádně takhle opožděně, přesně tak! Taky se mi zdálo, že život je v Londýně pro takové nehospodyňky jako já trošku jednodušší než v Praze, co se toho jídla týče (ať už zdravého, nebo superkřupavýho kuřete se supermastnýma hranolkama) :)
OdpovědětVymazat